Koks sporten stress weg

 In Fitness, Fysiotherapie

Krista en Tjeerd Blom sporten soms bijna dagelijks bij Sporting De Rijp. “Als het werk en de kinderen het toelaten natuurlijk”, zegt Tjeerd. “Wij zijn allebei kok. Ik ben chef-kok bij De Doelen in Muiden. Krista is sous-chef bij Morgan Catering in Neck. Koken is een zwaar beroep. Je hebt met deadlines te maken en dat kan best stress opleveren. Dat willen we zo veel mogelijk vermijden. En dan hebben we ook nog 3 jongens. Die vragen natuurlijk alle aandacht. We doen dan ook zo veel mogelijk aan sport en bewegen”.

Tjeerd is 49. Op zijn 20e werd ontdekt dat hij de ziekte van Bechterew heeft. “Het is een vorm van reuma waarbij je steeds stijver wordt. Je wervels gaan zich in de loop van je leven verbenen zodat je je steeds minder goed kan bewegen. Naarmate de ziekte vordert worden mijn schouders en hoofd steeds meer naar voren gedrukt en ga je steeds krommer lopen. Door oefeningen te doen probeer ik dat te voorkomen en zo lang mogelijk een rolstoel te vermijden.

Ik kan bij Sporting De Rijp altijd terecht en mijn eigen gang gaan. Mensen kunnen aan mij zien dat ik wat heb, maar ja, wie heeft er niet wat? Hier is het geen probleem tussen sporters”.

Krista sport nog vaker dan Tjeerd. Krista is 39 en heeft last van te hoge spierspanning. “Omdat ik snel stijf ben moet ik zo vaak mogelijk sporten en bewegen. Zo afwisselend mogelijk, alleen spinnen doe ik tot nu toe nog niet.

Ik kom niet alleen hier veel, als het weer en de kinderen het toelaten ga ik ook hardlopen. Vaak met Tjeerd met de jongste zoon voorop op de fiets naast me over het pad langs het Noord-Hollands Kanaal in de Beemster.

Tjeerd werkt alleen met gewichten. Krista verzint ook eigen oefeningen

Recommended Posts

Leave a Comment