Fysiotherapeut motorcrosst als een jeugdige skiër

 In Fitness, Fysiotherapie

 

Stefan van den Hove is samen met Sabine eigenaar van Sporting de Rijp. Stefan heeft zijn fysiotherapieprakijk in de sportschool.

“Toen de kans zich voordeed om mijn fysiotherapiepraktijk, door het vrij komen van dit pand, te combineren met de Sportschool hebben we dat direct gedaan. Dat was een jaar of 9 geleden. Ik vind het belangrijk dat mensen op alle niveaus kunnen blijven functioneren en mobiel zijn. Zeker op hoge leeftijd. Door de combinatie met de Sportschool kan ik een breed scala aan orthopedische en neurologische problemen behandelen. Van coachen bij niet aangeboren hersenletsel tot sportblessures en revalidatie.”

Als Stefan vrij heeft is hij druk met zijn sport: motorcrossen. Vroeger skiede hij veel. Hij was ooit lid van de nationale jeugdselectie van de Nederlandse Skivereniging.

“Ik ben met crossen begonnen als vervanging voor het skiën. Het lijkt een gekke combi, maar motorcrossen vraagt hetzelfde van je lijf en je reactievermogen als skiën. Sommige crossbanen lijken op skipistes en eisen veel van je benen, conditie, lenigheid, balans en reactievermogen. Het motorcrossen is een sport die overal in het land, maar wat minder in Noord- en Zuid-Holland beoefend wordt. Ik moet vaak uitleggen dat ik het doe en waarom ik het leuk vind. Ik vind het een interessante sport omdat het een appel doet op mijn belangstelling voor techniek en lichamelijk bewegen.” Hij crosst op een 50cc Gebben Kreidler, soms samen met dochter Jeanny. Een familiesport dus.”

Stefan is in zijn praktijk vooral gericht op het geven van bewegingsinstructies bij (sport)ongevallen en revalidatie na operaties. Soms worden collega’s ingeschakeld bij problemen waarin Stefan niet gespecialiseerd is. Hij kan mensen thuis behandelen als zij daarvoor een machtiging hebben. Stefan is lid van de beroepsvereniging en declareert behandelingen bij de ziektekostenverzekeraars wanneer er sprake is van een medische indicatie.

Zijn motto is “bewegen doet leven”. “Bewegen is altijd belangrijk, zeker als mensen op leeftijd komen, vindt Stefan. “Ik ken mensen die pas na hun pensioen sport hebben ontdekt, uiteraard fitness, maar ook andere sporten. Je ben er nooit te oud voor. Ik heb pas nog een paar motorcrossers gezien van 80!” Bewegen houd je fit, niet alleen lichamelijk, ook mentaal”.

Sabine en Stefan runnen de Sportschool bijna 10 jaar. “Het gaat goed. We hebben geen grootse plannen voor verandering. Wij voelen ons verbonden met de dorpen en de polder. We moderniseren wel, maar steeds met kleine stappen, dichtbij de mensen. We zijn er voor hen!”

Recommended Posts

Leave a Comment