Sporten en bewegen om lastige meubels te kunnen maken..

 In Fitness

“Leuk dat ik op de blog van de sportschool kom,” zegt Sam Epke. “Mijn collega Jacques van de Shellpomp stond de vorige keer op de blog.”

Sam werkt alleen in het weekend bij de benzinepomp. “Ik zit in het derde jaar van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Ik wil meubelmaker worden. Werken met echt hout, zoals eiken en noten is het mooist. Plaatmateriaal vind ik minder, maar bij interieurbouw moet dat wel. Het werk bij de pomp doe ik om wat geld te kunnen verdienen en je ontmoet er veel mensen uit het dorp. Het fijne van mijn school is dat er veel verschillende mensen op zitten die elkaar allemaal steunen in het belang van het vak.”

“ Ieder jaar moet je een werkstuk maken. Vorig jaar heb ik een stoel gemaakt. Je hebt geen idee hoe ingewikkeld dat eigenlijk is. Zo’n stoel lijkt simpel maar je hebt met allerlei moeilijke schuine kanten te maken en met plaatmateriaal dat je moet buigen. Veel lastiger dan ik gedacht had.

Nu ben ik bezig een bureau te maken. Erg vet. Je moet veel verschillende technieken gebruiken. Erg interessant. Met mijn plan voor volgend jaar, het laatste, ben ik ook al bezig. Dan maak ik een drankkast met rolluik.”

Sam woont samen met zijn moeder in De Rijp. Hij komt al een paar jaar bij Sporting De Rijp. “Voorheen heb ik gebasketbald. Toen het team waarin ik speelde stopte ben ik hier naar de sportschool gegaan om fit te blijven. Mijn broer sportte hier al. Mijn vetpercentage was 33 procent toen ik op de sportschool begon. Het is behoorlijk geslonken naar 19 procent. Frank, die hier werkt als instructeur, heeft me begeleid bij die vermindering, door met cardiotraining te werken. Ik ben tevreden met hoe ik eruit zie met mijn lengte van 1,93. Met eten ben ik nu ook bewuster bezig”.

Sam wil een eigen meubelmakerij beginnen. “Samen met een vriend zijn we ons al aan het oriënteren op wat er voor nodig is. We danken daarbij aan een werkplaats in de buurt van Alkmaar. “Ik heb stage gelopen bij de Houtkrul in Alkmaar. Daar ben ik vooral bezig geweest met antiek en restauratie. Het is mooi werk, maar je moet erg veel van verschillende stijlen weten. Ik maak liever zelf meubels naar mijn eigen ontwerp. Dingen die ik maak zet ik op mijn Facebookpagina,”

Sam is tevreden met Sporting De Rijp. “Het is hier gezellig, er komen veel verschillende mensen, niet alleen jongeren en ik kan mijn eigen gang gaan.”

 

Recommended Posts

Leave a Comment