Diversionist is mooiweerfietser en laat spieren branden

 In Fitness

Mark komt hard aan fietsen, tegen de noordoostenwind vanuit West-Graftdijk en zet zijn fiets neer voor de Sporting.

“Zo, ik ben warm, kan ik gelijk naar boven en met apparaten werken”, zegt hij glimlachend tegen niemand in het bijzonder. Na zich te hebben omgekleed gaat hij aan werk met het versterken van zijn spieren.

“Ik ben eigenlijk een mooiweerfietser,” zegt hij. “Als het weer wat warmer is, pak ik mijn racefiets, maar nu moet ik hier aan mijn conditie werken. Mijn spieren laten branden. Ik ben onder controle van een cardioloog omdat ik wat pijn op mijn borst kreeg. Lijkt gelukkig geen probleem te zijn.”

Mark is altijd lichamelijk bezig geweest, voetballen, hardlopen en vissen.

“Na de Mavo, ik was 16, wilde ik maar een ding, vissen en varen, de zee op.”

Mark is geboren op Wieringen. Zijn vader was hoofd van de school op Oosterland. “Wij woonden naast het kerkje met het bijzondere Teschmacherorgel. Samen met mijn zusje heb ik dat regelmatig helpen stemmen onder leiding van organist Kees Klein. Hij is in 2016 overleden. Vroeger kwam hij bij ons thuis op de piano oefenen. Hij had die zelf niet.”

Mark woont door de liefde sinds een jaar of 5 in West-Graftdijk. Zijn roots en een groot gedeelte van zijn leven speelt zich rondom Den Oever plaats. Hij heeft voor zijn hele leven een kamer op het eiland gehuurd om de kermis in Den Oever te kunnen bijwonen.

“Ik heb 15 jaar gevist. Zondagavond de zee op, vrijdagavond terug. Hard werken, weinig slapen en te veel drank in het weekend. Na 15 jaar ben ik ermee gestopt. Mijn kinderen moesten ieder weekend weer wennen aan die vreemde man. Toen ik stopte, ben ik aan de haven staalkabels gaan splitsen. Ook 15 jaar gedaan. Toen vond ik het wel genoeg. Ben ermee gestopt en ben nu diversionist.”

“Als diversionist kan en doe ik alles wat ik leuk vind en geld oplevert, hoewel dat laatste niet zo belangrijk is. Ik peil op een klein bootje de afkalving van de kust vanaf de Noordzee, ik ben theatrale rondvaarbootkapitein geweest op de Loosdrechtse Plassen met verhalen over het geheimzinnig leven van de Paus. Ik heb films gemaakt in de zgn Vogelaarwijken. En dan heb ik ook nog een eigen voorstelling gemaakt over Dorpsfiguren. Tijdens een theatervoorstelling in Hoorn heb ik Estrid, mijn vriendin, leren kennen, sport ook bij de Sporting. Door haar ben ik hier.”

Mark is een liefhebber van café’s. “Maar ik moet voorzichtig zijn, heb suikerziekte type 2. Moet dus letten op eten en drinken en moet blijven bewegen!”

 

Recommended Posts

Leave a Comment