Vuurman is 50+ : max.70kg!

 In Fitness

“Eind 1982 ben ik in De Rijp begonnen als beginnend politieagent. Ik was een soort veldwachter op de fiets als je het nu bekijkt. Zodoende woon ik al 35 jaar in De Rijp.”

Nico Peek legt zijn trainingsgewichten even neer om zijn gedachten over vroeger te laten gaan. “ Ik was samen met een oudere politieman, Leguyt, verantwoordelijk voor De Rijp, de Beemster en Oosthuizen. Met zijn tweeën moesten we popconcerten met 5000 man publiek op de Wolzak in goede banen leiden, nu volstrekt onvoorstelbaar.”

Nico werkt bij de zedenpolitie Noord-Holland. Hij is geen fietser of hardloper. Hij traint al van af het begin van de Sporting bij Sabine en Stefan. “Nu ik over de 50 ben doe ik het wat rustiger aan. Ik lift 70 kilo. Meer hoeft niet, vroeger wel. Door blessures ben ik nu verstandiger. Ik kom wel zo vaak mogelijk. Om mijn hoofd leeg te maken en fit te blijven.”

Doordat Nico al zo lang in De Rijp woont en daar ook politieagent was, kent hij veel mensen. “Soms kom ik nog wel eens boefjes van vroeger tegen, nu oudere mannen. Het waren geen echte criminelen. Ze waren jong en dan gebeurt er wel eens wat en ik kon goed met jongeren omgaan. Ik was toen ook jong natuurlijk. Als ik er nu aan denk dan verbaas ik me wel eens dat ik als melkmuiltje toch gezag had.”

Naast zijn baan als politieman heeft Nico vaak als acteur gewerkt. “ Ik heb 10 jaar gewerkt als freelance acteur maar doe dat nu niet meer. Banana Split was een van mijn projecten. Wel werk ik soms als trainingsacteur in het kader van de opleiding van politieagenten.”

Op het Eigentijds Festival in Vierhouten dat jaarlijks plaats vindt, een festival met allerlei spirituele activiteiten, is Nico één van de Vuurmannen. Ook Afrikaanse muziek is een grote hobby. Hij speelt percussie en gitaar.

“Het sporten is een goed tegenwicht voor mijn baan als rechercheur bij de zedenpolitie. In mijn functie moet ik veel praten, zorgvuldig denken en beelden zien. Dat is dus veel hoofdwerk. Mensen die van mijn beroep horen denken vaak alleen aan negatieve beelden over pedofilie. Ik moet dan uitleggen dat zedenmisdrijven het meeste in de relatiesfeer plaats vinden. Het beeld van enge mannen in bosjes klopt niet. Komt bijna niet voor. Het is fijn dat er bij het publiek een positief beeld is over de zedenpolitie. Ik ben niet zo’n agent die plotseling tevoorschijn springt met een laser gun om snelheid te meten.”

Nico is enthousiast over de Sporting. “ Fijn dat het dichtbij en toegankelijk is. De sfeer is hartelijk en af en toe krijg ik tips van Sabine of Stefan.”

Recommended Posts

Leave a Comment