Neven met explosie

 In Algemeen, Fitness, Kinderfitness

Jos en Frank werken beiden een paar dagen per week als instructeur en gastheer bij Sporting De Rijp. “Niemand die het ziet, maar we zijn neven van elkaar. Onze moeders zijn zussen”.

De neven trokken op jonge leeftijd ook al vaak met elkaar op. Ze deden bijvoorbeeld wedstrijdjes tijdens zwemlessen. “Ik kon het op het nippertje nooit winnen van Jos,” zegt Frank. “Hij was altijd net een metertje voor, misschien omdat hij langer is. We zijn alle twee niet zulke duursporters,” We moeten het van onze explosieve kracht hebben. Ik heb vroeger veel kanowedstrijden gevaren, maar ik had alleen succes op de korte afstanden. Ik ben een paar keer 3e geweest bij Nederlandse kampioenschappen op de korte afstanden.”

Jos wordt regelmatig gevraagd om ook eens op een spinfiets te stappen. “ Alle krachtsporten vind ik leuk, maar spinnen kan ik gewoon niet. Waarom weet ik niet, maar het lukt niet. Hardlopen vond ik wel leuk. Ik heb het wel gedaan op een atletiekvereniging maar het komt er niet meer van.”

“Zeevissen vind ik ook mooi”, zegt Frank. “Regelmatig sta ik op de Noorderpier bij Wijk aan Zee en alles wat ik vang eet ik op. Lekker! In mei ga ik naar IJsland. Een boot huren en kabeljauw vangen”.

Frank let minder op zijn eten dan Jos. “Volgend jaar begin ik aan de opleiding Voeding en Diëtetiek. Ik heb gemerkt dat ik het leuk vind om mensen te begeleiden en wil dat combineren met adviezen over voeding in relatie tot bijvoorbeeld gezondheid of sporten, zoals krachtsport. Wij hebben alle twee wel een sportopleiding maar dat geeft geen zekerheid voor de toekomst. Als diëtist kan ik straks op veel plekken terecht, zoals in ziekenhuizen en de buurtzorg.”

Frank verdient zijn geld als koerier bij Cartal/Rijsbergen en voorziet garages van onderdelen. “Toen ik hier net begon begeleidde ik veel kinderen en tieners bij hun eerste stappen in Sporting De Rijp. Op dit moment komen er geen kinderen, wel tieners vanaf een jaar of 14. Het is hartstikke leuk om ze te begeleiden, te zien dat ze zich lichamelijk ontwikkelen en groepjes vormen om elkaar te helpen.”

“Jongeren komen steeds vaker voor krachtsport dan voor duursport,” zegt Jos. “Bijna alle jongens en ook wel wat meisjes, willen een gespierd lichaam. Vaak denken ze daarbij alleen aan hun bovenlichaam en vergeten ze dat ze ook nog benen en heupen hebben. Ik let er op dat ze geen Jerommekes worden, een spierbundel op dunne beentjes in de strips van Suske en Wiske. Sommigen denken dat ze langzamer gaan lopen als hun benen goed gespierd zijn?! Onzin natuurlijk, let maar eens op topatleten als Dafne Schipper of Usain Bolt!”

Recommended Posts

Leave a Comment