Vliegende zwaan sport met gebroken rug in rugzakje

 In Fitness, Fysiotherapie

Yvonne Bruin sport zo vaak ze kan, tussen haar vluchten door bij Sporting De Rijp. Ongeveer 3 tot 4 keer per week. Yvonne is sinds 9 jaar stewardess bij de KLM.

“Het is heel fijn werk”, zegt ze,“ ik vind het leuk om met mensen om te gaan. Mensen die reizen reageren allemaal anders. Sommige zijn erg gesloten achter een laptopje, anderen vragen duidelijk aandacht. Een tijd geleden had ik een mevrouw die geen oogcontact maakte en haar tas op een vlucht niet wilde afgeven. Door navragen, gelukkig spreek ik redelijk frans, bleek dat er een urn met de as van haar zus in de tas zat. Die wilde ze niet loslaten. Zo heeft iedereen wel een rugzakje, iets wat ze bij zich dragen, maar dat je niet direct in de gaten hebt”.

Yvonne woont sinds 4 jaar in Oost-Graftdijk, samen met haar vriend die op verschillende plekken in de wereld wielerbanen aanlegt. “Soms zit ik in Peru en hij in Maleisië. Door internet is het toch of je dicht bij elkaar bent. Dat maakt de wereld lekker klein.”

Yvonne heeft ooit haar rug gebroken tijdens het skiën. “Dat is mijn rugzakje. Ik heb na het skiongeluk 1,5 jaar gerevalideerd, onder meer in Heliomare. Ik heb bijna 1,5 jaar een rolstoel gehad. Er zit behoorlijk wat staal en titanium in mijn lichaam. Ik sport heel gericht om mijn “core” stevig te krijgen en te houden.

“Sporting De Rijp is dicht in de buurt en ik ben blij met Stefan. Af en toe lapt hij mij weer op met mijn rug. Ik vind hier alles wat ik nodig heb”.

Voordat Yvonne stewardess werd was zij podoloog. “Ik heb 20 jaar een eigen praktijk gehad. Als podotherapeut behandel je mensen die een afwijking hebben aan het bewegingsapparaat die behandeld kan worden door correcties bij het staan en lopen. Je richt je dan op de voeten en probeert met bijvoorbeeld aangepaste schoenen en zooltjes de lichaamshouding te verbeteren. Ik ben met mijn praktijk gestopt omdat ik de groeiende administratie rompslomp zat was. Toen ben ik mijn kinderdroom waar gaan maken: vliegen!”

Op reis heeft Yvonne altijd haar sportspullen bij zich. ”De meeste hotels waar ik verblijf hebben sportfaciliteiten. En op sommige plekken kan je geweldig buiten sporten. Calgary vind ik prachtig, je kan daar hardlopen langs een rivier. De lucht is daar heel zuiver. Newcastle vond ik onlangs verschrikkelijk tegenvallen en de “preekstoel” in Stavanger kan ik iedereen aanbevelen: zo mooi!”

Yvonne zit in het 3e jaar van een opleiding food en diëtetiek. “Eten interesseert me, zelf eet ik het liefst veel groente, fruit en vis, als het kan biologisch. Ik maak me zorgen over hoe jonge mensen eten en wil daar in de toekomst misschien iets mee gaan doen door adviezen en coachen”.

Recommended Posts

Leave a Comment