Zangeres sport voor spieren en balans

 In Fitness

“Mijn leven lang ben ik al zangeres”, vertelt Renate Houtman terwijl ze puffend staat te steppen. “Vanaf mijn 2e of 3e jaar zing ik al. Ik vind muziek fantastisch maar aandacht krijgen is voor mij minstens zo belangrijk en die krijg ik natuurlijk op een podium. Zingen is communicatie met het publiek, de energie in een zaal te voelen bij bepaalde liedjes, daar kan ik kippenvel bij krijgen.”

Steppen vindt Renate eigenlijk te zwaar voor haar. Ze staat liever op de loopband en doet mee met sommige groepslessen.

“ Ik sport hier omdat ik hypermobiel ben. Mijn handen, armen en benen kan ik alle kanten op bewegen. Ik ben te soepel, heb te weinig spierspanning. Door te trainen versterk ik mijn spieren zodat ik, als ik val bijvoorbeeld, niet direct mijn botten breek en gewrichten beschadig.”

Renate is geboren en getogen in De Rijp. “Daar ben ik trots op. Fijn om hier te wonen en leuk dat mijn dochters hier opgroeien. Het karakter van het dorp is een mengsel van traditioneel en modern, dorps met een blik op de stad. Hier wonen geen bokkige mensen. Ze zijn soms kort voor de kop maar tegelijk sociaal en zorgzaam. Echte Noordhollanders.”

Naast haar optredens geeft Renate zanglessen in haar zangschool aan De Volger 22 waar haar partner Paul Lenders ook zijn bedrijf heeft. Hij maakt bijzondere gitaren en gitaarsystemen voor professionals en liefhebbers.

“Muziek is de leidraad in mijn leven. Al vroeg vond ik het te gek om met de band in onze bandbus op stap te gaan en te toeren. Ik voelde me heel vrij met mijn artiestenleven. Ik ben na mijn 25e wel gestopt met alcohol, een leven met katers beviel me slecht en is niet gezond. Sinds ruim een jaar ben ik ook gestopt met roken. Met zingen mis ik nu wel dat spannende rauwe randje in mijn stem. Maar dat moet dan maar. Paul is gitarist. Sinds 2 jaar werkt en woont hij bij mij. Samen treden we ongeveer 1 per maand op.”

“Ik hou niet van steppen omdat ik niet van duursport hou. Vroeger moest ik op de fiets naar Krommenie, naar school. Langs het Alkmaardermeer. Tegen de wind. Ik heb toen genoeg geduursport. Door hier te sporten blijf ik fysiek en geestelijk in balans. Mijn vader die kok was in het Rijper Wapen komt hier ook, 2x in de week. Mijn moeder nog vaker. Zij zijn mijn voorbeeld. En sinds een tijdje is Paul aan het spinnen op maandagavond.”

 

Recommended Posts

Leave a Comment