Autoracen kan goed samen met oranje retrofietsje

 In Fitness

“Zomers zit ik graag op mijn racefietsje”, zegt Jacques Hoornweg. “Hij is al oud en oranje, ooit gebouwd door fietsenmaker Piet de Jongh uit Purmerend. De hendels van de derailleur zitten nog op de buis en niet aan het stuur. Ik fiets het liefst alleen. Mijn ideale tocht is naar Castricum en via IJmuiden en pont Buitenhuis terug. Ik heb wel vaak bekijks, het is een echt retrofietsje.”

Het fietsje wordt zorgvuldig door hem zelf onderhouden. “Ik ben een techneut vanuit mezelf, heb maar even op de MTS gezeten. Heb veel van mijn vader geleerd die machinist was op de grote vaart.”

Jacques sport regelmatig bij Sporting De Rijp. “Ik doe dat omdat ik ijdel ben, mezelf fysiek in orde wil houden en gezond wil blijven nu ik ouder word. Ik heb pas met mijn zoon gemountainbiked en ik kon nog goed meekomen. Het was op de Utrechtse Heuvelrug, vroeg veel concentratie, als je die verliest zit je tegen een boom.”

“Voor het sporten let ik wel op wat ik eet en drink. Het moet me niet belasten. Verder houd ik gewoon van lekker eten.”

Sinds zijn 12e woont Jacques in De Rijp en werkt bij het nieuwe Shellstation aan de Provinciale Weg. Daarvoor was hij onder meer lampenmaker en maakte unieke lampen in een werkplaats in het centrum van het dorp. Ik ben ook nog productieleider geweest bij een farmaceutisch bedrijf. Nu bij de Shell hoef ik niet te managen, bevalt me heel goed.”

Jacques is actief in de autosport. “Ik ben internationaal autosportofficial, bijvoorbeeld tijdens 24 uursraces die overal door Europa gehouden worden, zoals op Zandvoort en Hockenheim. Het gaat om de GT3klasse en ik moet vooral letten op het eerlijk tanken en de veiligheid”

Hij is vaak op de pitstraat in Zandvoort. “Daar ben ik marshal en dan ben je soms een halve politieagent en bhv-er. Bij de Verstappendagen is het dan een gekkenhuis. Erg veel mensen maar Max kan je niet aanraken, die wordt helemaal afgeschermd.”

Recommended Posts

Leave a Comment