Actieve vrijwilliger Alpe d’Huzes, vindt goud bij Sporting’s dubbel X

 In Fitness, Fysiotherapie

“Twee keer in De Uitkomst en je bent een bekende Rijper. Ik woon er nog maar net en ben al een paar keer op straat aangesproken,” lacht Peggy Vangangelt, terwijl ze de pedalen van haar fiets in Sporting De Rijp voorzichtig ronddraait. Sinds 2 weken sport Peggy bij de Sporting onder begeleiding van Sabine tijdens het Dubble X uurtje.

Peggy komt oorspronkelijk uit Maastricht en is via verschillende woonplaatsen in Zuid-Holland in De Rijp neergestreken. Officieel woont ze er pas vanaf 9 juli, maar heeft onderdak gevonden bij haar vriend Jan.

“De Uitkomst had over mij geschreven in het kader van mijn vrijwilligerswerk. Al een paar jaar ben ik vrijwilliger bij de Alpe d’Huzes. Ik bemoei me met de logistiek, de catering, de techniek en met alles wat nodig is om er voor te zorgen dat mensen 6 x de Alpe d’Hues op kunnen fietsen of lopen in één dag. Het is een fantastische gebeurtenis en levert veel geld op voor kankeronderzoek. Jan is vrachtwagenchauffeur en ik heb hem leren kennen tijdens een vorige Alpe d’Huzes.”

Peggy werkte tot een paar weken geleden bij TLN, de brancheorganisatie voor de transportsector en hielp bij het  ontwikkelen van een netwerk van vrachtautobedrijven en -chauffeurs die zich belangeloos inzetten voor de Alpe.

“De laatste keer hadden we wel 26 vrachtwagens nodig om alles wat nodig is naar boven en weer naar beneden te brengen. Ook bedrijven als EBTL uit De Rijp en Hoftrans uit de Beemster deden mee en ik weet nu al dat ze zich ook volgend jaar weer voor Alpe d’Huzes zullen inzetten.”

Onder het motto “Opgeven is geen optie” fietsen en wandelen duizenden mensen 6 x de Alpe d’Hues in Frankrijk op en zamelen daarmee geld in voor het KWF die dat geld inzet voor verschillende onderzoeken naar de genezing  en het voorkomen van verschillende vormen van kanker. Het stijgingspercentage van de berg is gemiddeld 8% over 14 kilometer.

“Ik doe mee aan de organisatie omdat ik ook geconfronteerd werd met kanker”, vertelt Peggy. “Mijn vorige partners zijn beiden gestorven aan kanker en als partner en mantelzorger weet ik hoe slopend die ziekte is. Je voelt je zo verschrikkelijk machteloos. Door dit vrijwilligerswerk te doen wordt dat minder. Door dit te doen kies ik voor het leven.”

Peggy is met verschillende ondernemers in de regio aan het praten over hun mogelijkheden om ook aan Alpe d’Huzes bij te dragen. “Alle organisaties die meer willen weten kunnen me benaderen als ze informatie willen. Hoe meer vrijwilligers en sponsors hoe beter. Wij hebben ongeveer 5000 vrijwilligers en er kunnen best meer bij. Men kan mij en mijn collega’s volgen via Facebook”.: “Alpe d’ Huzes Team Logistiek”.

Peggy heeft sinds zij in De Rijp woont de weg naar de Sporting gevonden. Toevallig kwam zij er voor het eerst toen Sabine startte met de Dubbel X uren voor mensen die revalideren of een beperking hebben met bewegen.

“Misschien komt het door de spanning en emoties bij de ziekte van mijn vorige partners, maar ik heb al een tijd last van fibromyalgie”, licht Peggy toe. “Wordt ook wel “weke delen reuma” genoemd. Het is moeilijk om daar de oorzaak van te vinden en het te behandelen. Het komt er op neer dat ik overal pijn heb als ik beweeg met als gevolg dat je bewegen kunt gaan vermijden. Maar bewegen moet juist, mits goed aangepast aan wat ik kan en niets forceren.”

Sabine, de eigenaar van Sporting, begeleidt haar in overleg met de fysiotherapeut.

“Ik vind het goud!”, kan Peggy niet nalaten steeds te herhalen. “Het is goud wat Sabine doet, het helpt me enorm. Hiervoor ben ik 4 maanden bij een revalidatiekliniek geweest met weinig resultaat. Door de Dubbel X aanpak van De Sporting voel ik me bevrijd van de pijn. Die is er nog wel, maar ik beleef hem anders. Ik kan dit echt iedereen aanraden.”

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment